Polo CGPB 1.2 12V not starting, cam sensor fault, popped pipe

We dont just cater for passats here , add any help re. any other car and show off your rides!........

Moderators: desertstorm, water01, vwnutant

Post Reply
jimbof
B4
Posts: 371
Joined: Fri Nov 11, 2011 10:19 pm
Passat model: Skoda Superb

Polo CGPB 1.2 12V not starting, cam sensor fault, popped pipe

Post by jimbof » Sat Jul 08, 2017 3:29 pm

Brother-in-laws 1.2 12V CGPB Polo died in traffic - a few attempts to start / jump start by him and my brother, in the end they pushed it to a car park.

I got over yesterday to have a look - several fault codes, cleared them, attempted to start (turns but doesn't start), only code remaining is cam sensor implausible.

Against my better judgement (egged on by my little bro) bought a sensor today.  Fitted, turned over a couple of times, loud bang and small amount of smoke under the bonnet.  At first I thought electrical, but car still scans fine.  Not dared turn it over again.

Look around the engine and find that a pipe around the back of the engine has come loose, but worse than that, it has snapped a middle section off (I guess due to pressure) - so it can no longer reach where it attached?  Could this be uncombusted fuel vapour from previous starts having blown something out?  Or likely a more sinister cause?  I assume this was the bang, with the smoke coming out of the broken pipe. 

Any ideas on anything I can to to investigate further?  Petrols are all "foreign" to me... :(
Pics of the popped pipe section and where it went'
DSC_3269.JPG
DSC_3268.JPG
Fault code remaining after clearing / start attempt:

Code: Select all

-------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine (J623-CGPB)       Labels: 03E-906-019-CGP.clb
   Part No SW: 03E 906 019 M    HW: 03E 906 019 B
   Component: SIMOS11.1     H03 9877  
   Revision: --H03---    Serial number:               
   Coding: 00110010000400080000
   Shop #: WSC 31414 790 50316
   ASAM Dataset: EV_ECM12MPI02103E906019M 001010
   ROD: EV_ECM12MPI02103E906019A.rod
   VCID: 2E59078E71E2E0314B-807A

1 Fault Found:
10980 - Camshaft Position Sensor (G40) 
          P0341 00 [100] - Implausible Signal
          Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
Readiness: 0110 0101
Fault codes before clearing:

Code: Select all

-------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine (J623-CGPB)       Labels: 03E-906-019-CGP.clb
   Part No SW: 03E 906 019 M    HW: 03E 906 019 B
   Component: SIMOS11.1     H03 9877  
   Revision: --H03---    Serial number:               
   Coding: 00110010000400080000
   Shop #: WSC 31414 790 50316
   ASAM Dataset: EV_ECM12MPI02103E906019M 001010
   ROD: EV_ECM12MPI02103E906019A.rod
   VCID: 2E59078E71E2E0314B-807A

6 Faults Found:
6351 - Cylinder 2 
          P0302 00 [101] - Misfire Detected
          Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 00000001
                    Fault Priority: 2
                    Fault Frequency: 19
                    Mileage: 120873 km
                    Date: 2017.05.10
                    Time: 15:21:52

                    Engine speed: 2893.00 /min
                    Normed load value: 96.1 %
                    Vehicle speed: 36 km/h
                    Coolant temperature: 88 ∞C
                    Intake air temperature: 42 ∞C
                    Ambient air pressure: 990 mbar
                    Voltage terminal 30: 13.609 V
                    Unlearning counter according OBD: 40
                    Number of cylinder 2 misfires in drive cycle-Misfires cylinder 4 from engine start to engine stop: 74
                    Misfire detection: counter in driving cycle-CTR_MIS_TOT_DC: 74
                    Misfire sum counter: carb A-MIS_SUM_A: 0
                    Misfire sum counter-Misfires all cylinders per 1000 rpm: 74

6319 - MAP/MAF <-> Throttle Position Correlation 
          P0068 00 [104] - -
          Intermittent - Confirmed - Tested Since Memory Clear
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 00000001
                    Fault Priority: 2
                    Fault Frequency: 9
                    Mileage: 123481 km
                    Date: 2017.06.24
                    Time: 11:42:43

                    Engine speed: 2656.00 /min
                    Normed load value: 40.8 %
                    Vehicle speed: 96 km/h
                    Coolant temperature: 89 ∞C
                    Intake air temperature: 39 ∞C
                    Ambient air pressure: 1010 mbar
                    Voltage terminal 30: 13.812 V
                    Unlearning counter according OBD: 40
                    Absolute intake pressure: 43 kPa abs
                    Intake manifold pressure: target value-MAP_SP: 548.50 hPa
                    Reduced_throttle valve surface_active_total correction-AR_RED_SUM_COR_ACT_REL: 42.085 %
                    Throttle valve position: actual value-Throttle valve angle: 8.607 ∞

6326 - Leak in Air Intake System 
          P2279 00 [096] - -
          Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 00000001
                    Fault Priority: 2
                    Fault Frequency: 1
                    Mileage: 123649 km
                    Date: 2017.06.27
                    Time: 07:44:59

                    Engine speed: 1930.00 /min
                    Normed load value: 91.8 %
                    Vehicle speed: 24 km/h
                    Coolant temperature: 42 ∞C
                    Intake air temperature: 20 ∞C
                    Ambient air pressure: 740 mbar
                    Voltage terminal 30: 14.116 V
                    Unlearning counter according OBD: 38
                    Absolute intake pressure: 71 kPa abs
                    Intake manifold pressure: target value-MAP_SP: 700.82 hPa
                    Reduced_throttle valve surface_active_total correction-AR_RED_SUM_COR_ACT_REL: 44.446 %
                    Throttle valve position: actual value-Throttle valve angle: 13.334 ∞

11836 - Cylinder Disabling 
          P130A 00 [096] - -
          Intermittent - Not Confirmed - Tested Since Memory Clear
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 00000001
                    Fault Priority: 2
                    Fault Frequency: 28
                    Mileage: 120873 km
                    Date: 2017.05.10
                    Time: 15:21:53

                    Engine speed: 2301.00 /min
                    Normed load value: 31.0 %
                    Vehicle speed: 36 km/h
                    Coolant temperature: 88 ∞C
                    Intake air temperature: 42 ∞C
                    Ambient air pressure: 990 mbar
                    Voltage terminal 30: 13.507 V
                    Unlearning counter according OBD: 40
                    Time since engine start: 0 s
                    Engine torque: 134.75000 Nm
                    Accelerator pedal travel-Accelerator position: 79.00 %
                    Ignition angle of current cylinder: actual value-Ignition angle: actual: 0.750 ∞

10976 - Camshaft Position Sensor (G40) 
          P0341 00 [108] - Implausible Signal
          Intermittent - Confirmed - Tested Since Memory Clear
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 00000001
                    Fault Priority: 2
                    Fault Frequency: 17
                    Mileage: 123469 km
                    Date: 2000.00.00
                    Time: 00:00:00

                    Engine speed: 151.00 /min
                    Normed load value: 100.0 %
                    Vehicle speed: 0 km/h
                    Coolant temperature: 92 ∞C
                    Intake air temperature: 36 ∞C
                    Ambient air pressure: 990 mbar
                    Voltage terminal 30: 11.882 V
                    Unlearning counter according OBD: 40
                    Time since engine start: 0 s
                    Engine torque: 125.31250 Nm
                    Accelerator pedal travel-Accelerator position: 0.00 %
                    Ignition angle of current cylinder: actual value-Ignition angle: actual: 2.625 ∞

10980 - Camshaft Position Sensor (G40) 
          P0341 00 [237] - Implausible Signal
          MIL ON - Confirmed - Tested Since Memory Clear
             Freeze Frame:
                    Fault Status: 00000001
                    Fault Priority: 2
                    Fault Frequency: 19
                    Mileage: 121805 km
                    Date: 2017.05.25
                    Time: 18:06:47

                    Engine speed: 1000.00 /min
                    Normed load value: 59.2 %
                    Vehicle speed: 0 km/h
                    Coolant temperature: 88 ∞C
                    Intake air temperature: 33 ∞C
                    Ambient air pressure: 1000 mbar
                    Voltage terminal 30: 11.476 V
                    Unlearning counter according OBD: 40
                    Time since engine start: 0 s
                    Engine torque: 136.12500 Nm
                    Accelerator pedal travel-Accelerator position: 33.11 %
                    Ignition angle of current cylinder: actual value-Ignition angle: actual: 3.000 ∞

Readiness: 0000 0000
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

dave_1
UKPassat's Possie
Posts: 5487
Joined: Mon Aug 11, 2008 6:59 pm
Passat model: B5.5 Tdi 130Bhp
Location: Hailsham ,East Sussex

Re: Polo CGPB 1.2 12V not starting, cam sensor fault, popped pipe

Post by dave_1 » Tue Jul 11, 2017 8:01 pm

Have you checked cam timing ?
Heard of a few jumping the chains
vag-Tacho 2.5 ,Vag-com , Sykes pickavant ACR4 , Elsawin ,ETKA, Key coding ,Servicing, Repairs,Autodata,Vivid,Damage free car opening in east sussex

jimbof
B4
Posts: 371
Joined: Fri Nov 11, 2011 10:19 pm
Passat model: Skoda Superb

Re: Polo CGPB 1.2 12V not starting, cam sensor fault, popped pipe

Post by jimbof » Tue Jul 11, 2017 8:18 pm

Sounds like that is more than likely. Got some more info out of the patients owner... Apparently it hadn't been running right for a few days and had the oil light on despite having enough oil, so he drove it for a fair bit and then when it "stopped in traffic" it made a hell of a racket. If I had known that I wouldn't have wasted my time... Sounds like he's had some timing component failure resulting in the oil pump not doing its duty.

I don't know how anyone who is a pro mechanic keeps their composure.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest